Al jaren schrijft journalist David Quammen over virussen die overspringen van mensen op dieren. De Amerikaan, die voor National Geographic reportages over het onderwerp maakte, is dan ook nauwelijks verbaasd over de uitbraak van Covid-19.
In een interview met de Volkskrant zegt de schrijver van het boek 'Van dier naar mens': "Tien jaar geleden al schreef ik de verhalen op van experts die waarschuwden voor een nieuw coronavirus, afkomstig van een vleermuis, dat zich van een lokale markt in China zou verspreiden over de hele wereld."
"De natuur heeft een onmeetbare diversiteit aan virussen die zich bevinden in allerlei levende wezens," legt Quammen uit. "We kunnen de gevaren beperken, bijvoorbeeld door ecosystemen zoveel mogelijk met rust te laten. Maar dat is geen gemakkelijke opgave, want we vinden er planten en dieren om te verkopen of op te eten, maar ook hout om op te stoken."
De journalist vertelt verder: "Virussen volgen darwinistische regels: ze passen zich telkens aan, want zo hebben ze de grootste kans om te overleven en te reproduceren. Wanneer ze zich nestelen in de mens, hebben ze een buitensporig talrijke soort op aarde te pakken. Er zijn wel 7,7 miljard van ons, dus dan ontstaat er voor een virus een compleet nieuwe wereld van mogelijkheden. Zo bezien behoort dit nieuwe coronavirus tot de meest succesvolle virussen op aarde."
Quammen vindt dat er meer waardering moet komen voor wetenschap en technologie. "Want deze terreinen zullen ons helpen beter te reageren op een volgende uitbraak van een virus, zodat er geen epidemie of pandemie volgt. Knappe koppen werken aan testen, aan vaccins en aan antivirale medicijnen. Dit is allemaal belangrijk werk om een volgende pandemie te voorkomen."