De ene groente is de andere niet als het gaat om vitamines en mineralen. Sommigen zijn echte vitaminebommen, terwijl andere soorten, zoals sla, voornamelijk uit water bestaan. Een overzicht van 10 extreem gezonde groenten. Uien eet je het beste rauw. Als je ze bakt, verliezen ze veel van hun voedingswaarden. Een studie in het "Journal of Agricultural Food and Chemistry" concludeerde dat hoe langer mais wordt gekookt hoe hoger het niveau van antioxidanten als luteïne dat goed is voor de ogen. Uit een onderzoek in het "International Journal of Cancer" blijkt dat een dagelijkse portie erwten of andere peulvruchten de kans op maagkanker aanzienlijk verkleint. Boerenkool is de gezondste der groene bladgroenten. De koolsoort is een ware vitamine C-bom. Ook deze groente zit tjokvol vitamines en zou de kans op kanker verkleinen. Beter kook je broccoli zo kort mogelijk. Paprika's bevatten extreem weinig calorieën en juist heel veel vitamine C. Als je zoveel mogelijk van de vitamine binnen wil krijgen, kun je paprika het beste rauw eten. Spinazie kan rauw en gekookt gegeten worden. Als je het lang kookt dan kan je lichaam meer luteïne opnemen, maar rauw komen andere voedingsstoffen weer beter tot hun recht. Deze kleine powerhouse zit boordevol betacaroteen. Ook bevat alfalfa veel vitamine E. Ook spruitjes zouden beschermen tegen kanker. Of dat echt zo is, moet nog beter onderzocht worden, maar dat er veel vitamines inzitten is wel duidelijk. Deze groente is niet voor niets geliefd onder foodies. Bieten zijn heel gezond.