Drie keer per week rood vlees eten vergroot kans op voortijdige dood

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 13 juni 2019 om 12:23
bijgewerkt om woensdag, 15 mei 2024 om 11:15
78349781 l normal none
Al langer is bekend dat rood vlees ongezond is. Nieuw onderzoek gaat verder in op hoevéél nu precies slecht voor je is. En wat blijkt: drie keer per week rood vlees eten verhoogt de kans op een voortijdige dood al met 10 procent. De onderzoekers van Harvard namen data van ruim 80.000 mensen over een periode van acht jaar onder de loep. Wie per week 3,5 portie verwerkt vlees at, had 13 procent kans om eerder dood te gaan. Voor rood vlees gold een hogere sterftekans van 9 procent. Er is gecorrigeerd voor leeftijd en andere factoren. Het risico op vroegtijdig overlijden daalde weer als mensen rood en verwerkt vlees vervingen voor ander vlees of kozen voor een plantaardig alternatief. Het eten van rood vlees, dat afkomstig is van bijvoorbeeld koeien, varkens of lammetjes wordt al langer in verband gebracht met tal van aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en darmkanker. Verwerkt vlees, zoals salami, ham of worst, is nog slechter voor de gezondheid.
Bron(nen): The Independent