We gaan komend jaar weer meer betalen voor onze zorgverzekering. Dat komt doordat de zorg almaar duurder wordt. En het helpt dan niet om het eigen risico af te schaffen, zoals het huidige kabinet graag wil.
"Wat de zorg in Nederland relatief duur maakt, zijn onder andere de uitgaven aan langdurige zorg", zegt hoogleraar marktordening in de gezondheidszorg Marco Varkevisser tegen EenVandaag.
Daarmee doelt hij vooral op de zorg voor ouderen in verpleeginstellingen bijvoorbeeld. In veel landen is dat anders georganiseerd, zegt Varkevisser. "Daar wordt bijvoorbeeld meer zorg overgelaten aan de familie."
Ouderen hebben ook vaak meerdere aandoeningen. "Maar die mensen zien dan vijf verschillende dokters om te horen wat er aan de hand is, in plaats van één arts die naar het hele beeld kijkt", aldus hoogleraar evaluatie van de zorg Carin Uyl-de Groot. Zij wil af van dit hokjesdenken, omdat dat flink zou schelen in personeelskosten.
Ook is er volgens haar veel overbodige zorg. Het kan allemaal een stuk doelmatiger. "Als een huisarts een labtest doet en de patiënt is de volgende dag in het ziekenhuis, dan wordt daar exact diezelfde test nog eens gedaan. En dit soort dingen gebeurt duizenden keren per dag."
Tenslotte is ook de farmaceutische industrie een kostenpost die veel lager zou kunnen. "Farmaceutische bedrijven vragen wat ze voor een medicijn denken te kunnen krijgen. Het zijn nu eenmaal commerciële bedrijven die aandeelhouders en investeerders aan zich moeten binden. Dat maakt het soms lastig", zegt Uyl-de Groot, die vertelt hoe duur sommige middelen zijn.
"Je hebt nieuwe kankerbehandelingen, vaak immunotherapieën, die tussen de 80.000 en 100.000 euro per patiënt kosten. Er zijn cel- of gentherapieën tussen de 300.000 en 450.000 euro. En dure middelen als Libmeldy en Zolgensma van 2 tot 3 miljoen euro", vertelt de hoogleraar. Dat zou veel goedkoper kunnen.