Al jaren wordt aanbevolen: drink 1,5 tot 2 liter
water per dag. Maar er klinken steeds meer geluiden dat dit advies nergens op is gebaseerd en dat het misschien zelfs slecht voor je is. "Als je continu water drinkt, overbelast je steeds je maag, wat stress veroorzaakt in het
lichaam."
Dat zegt sportosteopaat Thomas D'havé, die voor voetbalclubs als AA Gent en West Ham United werkt. Hij vindt dat we weer moeten leren luisteren naar ons dorstgevoel. "Eeuwenlang was water één van de redenen om te bewegen. Tegenwoordig drinken we water voor we bewegen. Daar begrijpt ons lijf helemaal niets van - dat begrijpt alleen dorst. De maag bereidt zich erop voor dat er vocht aankomt. Ons immuunsysteem wordt geactiveerd, omdat dat water mogelijk ziekteverwekkers bevat. Dorst mobiliseert ook energie naar de hersenen. Omdat we de hele dag door drinken, raakt het deel van de hersenen dat de dorst reguleert, verstoord. We klagen al over hoofdpijn als we een uurtje geen slok hebben genomen. We zijn het verleerd om goed naar ons lichaam te luisteren."
D'havé is niet de enige die twijfelt aan de waterrichtlijn. "Onlangs vroeg de Amerikaanse emeritus hoogleraar Sportgeneeskunde Tim Noakes nog om hem een wetenschappelijke onderbouwing te sturen voor de richtlijn. Zelf kon hij die namelijk nergens vinden. Noakes wacht nog steeds op afdoend bewijs. En toch volgt iedereen die richtlijn klakkeloos op. Onze voorouders hadden helemaal geen officieel drinkadvies, en die waren heus niet allemaal chronisch uitgedroogd."