Zou alcohol vandaag worden uitgevonden, dan mocht het nooit op de markt worden gebracht. Veel te gevaarlijk. Voor de gezondheid en voor de samenleving, die er voortdurend een beetje door wordt ontwricht. Een verhelderend stuk in Volkskrant Magazine begint al met een akelige wetenschappelijke waarheid als een koe: ook een beetje drinken is slecht. Ook een glas per dag of twee per week. Mensen willen het maar al te graag geloven, dat hun alcoholconsumptie binnen de normen valt, dat er zoiets bestaat als verstandig drinken, dus houden ze zichzelf voor de gek, denkt voedingshoogleraar Jaap Seidell. Tegen de krant: "Stel, een slimme producent zou vandaag alcohol uitvinden en op de markt willen brengen - dat zou nooit lukken, zegt Seidell. 'Een product met zoveel risico's zou meteen verboden worden. Neem cocaïne, cannabis of paddo's - niemand zegt, één snuifje coke is prima. Daarin zijn we heel streng, wat best gek is als je bedenkt dat de gezondheidsrisico's beduidend kleiner zijn.' Sander Kersten, voedingshoogleraar aan de Wageningen Universiteit: 'Als je het nu zou willen introduceren, kwam het er niet doorheen. Plaats het even in perspectief met de eieraffaire die we recentelijk hadden. Dan zijn die eieren volkomen veilig en is alcohol één brok ellende die de maatschappij jaarlijks miljoenen kost aan veroorzaakt leed.'
Bij veel (huiselijk) geweld en verkeersongelukken (naar schatting tussen de 10 en 25 procent van alle verkeersdoden) is alcohol in het spel. Op de lange termijn is er bijna geen orgaan te bedenken waaraan geen schade ontstaat. Wist u dat van veel kanker drank (mede)oorzaak is?
Dat er niet meer verzet is tegen deze reuzendoder komt volgens De Volkskrant door de effectieve alcohollobby. Wie durft tenslotte in Nederland Heineken een massamoordenaar te noemen?