Onderzoekers hebben eens uitgezocht hoe gezond dat schijfje citroen is dat je in restaurants vaak ongevraagd op je glas krijgt en het blijkt dat 70% ervan micro-organismes bevatten. Tijdens 43 restaurantbezoeken zijn het
vlees en de schil van 76 citroenen bekeken. De citroenschijfjes werden direct na het serveren van het glas gehaald, voordat de klant het had aangeraakt. Op en in de citroenen zaten micro-organismes die van de handen van keukenpersoneel of bedienend personeel vandaan kwamen, die, volgens de wetenschappers, eerder rauw vlees of andere producten hebben aangeraakt. Ook uit andere onderzoeken naar citroenschijfjes bleek dat de helft van de schijfjes besmet was met resten van menselijke uitwerpselen. Darmbacteriën, huidcellen, E.coli, stafylokokken en zelfs candida, een schimmel die normaal alleen in de vagina voorkomt, werden aangetroffen. Volgens de onderzoekers is het zeer waarschijnlijk dat ook het griepvirus of het norovirus aanwezig waren, al werd dit in dat specifieke onderzoek niet bekeken. Voor restaurants is het simpel de hygiëne te verbeteren door citroenen goed te schrobben en niet slechts af te spoelen. En of je er ziek van wordt? Volgens de wetenschappers is dat risico klein maar moet het tegelijkertijd niet onderschat worden. Je immuunsysteem zal je erg vaak redden. Maar het is in ieder geval slim om, als je het citroensap wilt gebruiken, het schijfje uit te persen in plaats van het in je drankje te laten ronddrijven. En hou het in perspectief: alles wat je aanraakt, ketchupflessen, peper- en zoutstellen en alle garnering op het eten, is in principe met van alles besmet.