Voor stevige drinkers is er goed nieuws: ruil een
maand lang je alcoholische versnapering in voor een frisje en je lichaam herstelt zich weer behoorlijk. Je leverfunctie, bloeddruk en cholesterolgehalte verbeteren fors, schrijven onderzoekers van het University College in Londen. Een drinkpauze van een maand vermindert de kans op levensbedreigende ziektes aanzienlijk. De proefpersonen die de alcohol vier weken lieten staan hadden niet alleen een stuk minder kans op diabetes, kanker en leverziekten, ze verloren ook gewicht, konden zich beter concentreren en sliepen beter. De 102 deelnemers aan de studie waren relatief gezonde veertigers die meededen aan de 'sobere januari-campagne'. De vrouwen dronken normaal gesproken gemiddeld 29 glazen per week, de mannen 31. Na vier weken nam hun leverstijfheid, een indicator van leverschade en littekenvorming, af met 12,5 procent en hun insulineresistentie, een maatstaf voor de kans op diabetes, verminderde met 28 procent. Leverspecialist en onderzoeker professor Moore zegt: ''Deze mensen zijn waarschijnlijk gemiddelde drinkers. Ze dronken meer dan de richtlijn. We hebben ze voor en na de sobere maand bestudeerd en er was zeker een substantiële verbetering van diverse leverfuncties. Ook de andere parameters, bloeddruk, cholesterol en slaapkwaliteit, gingen flink vooruit.'' Gautam Mehta, een leverspecialist die de studie bekeek is enthousiast: ''Dit zijn behoorlijk vernieuwende resultaten. Het is een belangrijke studie, omdat hij laat zien hoe groot de invloed is van een maand niet drinken. Wat we nog niet weten is hoelang deze voordelen aanhouden.'' De overheidsrichtlijnen in Groot-Brittannië schrijven momenteel voor dat vrouwen niet regelmatig meer dan drie en mannen niet meer dan vier glazen moeten drinken.