Azijn kennen we toch vooral als ouderwets schoonmaakmiddel of als dressing waarvan je al snel te veel gebruikt. Maar voor de nieuwste trend wordt verwacht dat je het spul opdrinkt. Het schijnt gezond te zijn. In
Amsterdam is daarom de eerste azijnbar geopend. Het is een pop-upstore die drie dagen is gevestigd in cocktailbar Porum. "In Nederland zijn we het niet gewend om azijn te drinken, maar in Japan doen ze het al veel langer", vertelt bedenker Justin Hol tegen
RTL. Hij durft zelfs te beweren dat het gezond en lekker is. "Het is niet alleen een verfrissing, het balanceert ook de pH-waarde in je lichaam en het houdt je eetlust onder controle. En daarnaast is het ook nog eens lekker!" Hoogleraar Voeding en
Gezondheid Jaap Seidell noemt de gezondheidsclaim echter onzinnig. "Geen enkel onderzoek laat zien dat dit werkt. Wat je drinkt heeft geen effect op je pH-waarde." Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum is het met hem eens. "Die claims dat het je pH-waarde stabiliseert, zou ik met een flinke korrel zout nemen. Het is niet dat azijn slecht voor je is hoor. Zo'n shotje kan vast geen kwaad, maar het is niet 'gezond' of goed."