Er zijn in de supermarkt wel vijf soorten Radler te koop. In restaurants is er alcoholvrije wijn en er staan steeds meer mocktails op de kaart. Niet drinken wordt steeds normaler.
Niet gek: we willen gezond leven en er komt steeds meer bewijs dat alcohol veel ongezonder is dan we lange tijd dachten. Vooral het kankerverwekkende van drank boezemt veel mensen angst in. HP/De Tijd schrijft in een pagina's lang stuk hoe onze houding ten opzichte van alcohol langzaam verandert. Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte in Wageningen, vertelt bijvoorbeeld aan het opinieblad dat drinken wat haar betreft het nieuwe roken mag worden.
Ze wijst vooral op de link tussen alcohol en borstkanker. “Het risico op ziekte is niet hetzelfde als het risico op sterfte. Negentig procent van de vrouwen met borstkanker overleeft het, maar je wilt het niet krijgen. Als je gezond wilt leven, hoort alcohol daar niet bij." Al geeft ze toe: "Het is lastig om altijd voor gezond te kiezen."
Toch is het verband tussen alcohol en kanker te sterk om te negeren. “Alcohol stimuleert de hormoonproductie,” zegt Marjolein de Jong, oncoloog en directeur van het Alexander Monro Ziekenhuis, dat in borstkanker is gespecialiseerd, tegen het magazine. “Borsten zijn hormonen, die je met alcohol extra aanzet. Als je alcohol drinkt, gaat je testosteron omlaag en je oestrogeen omhoog. Bij iedereen, ook bij mannen."
Maar er zijn meer soorten kanker die een link hebben met alcohol. Toch blijven mensen flink innemen. "Veel drinken gebeurt achter gesloten deuren. We weten wat er wordt verkocht, en wat mensen zeggen dat ze drinken. Daar zit zó’n gat tussen," vertelt detox-coach Jacqueline van Lieshout tegen HP.
Zelf is ze gestopt in de zomer van 2016. "Het was tot tranen toe zwaar. De gedachte aan zo’n koude witte voor je neus. Dan heb je geloof ik een probleem. Sindsdien heb ik niet meer gedronken. Ik ben zeventien kilo kwijt, slaap fantastisch. Overdag vallen dingen op hun plek. Ik was er altijd mee bezig: woensdag naar het café, dan kan ik donderdag niet werken. Dat heb ik niet meer."
De vraag die HP/De Tijd zich terecht stelt is: waarom raakt dit mensen zo? Iedereen heeft een mening over alcoholgebruik. Vooral stevige drinkers worden bijna boos als je aan hun borreltje komt. “Je raakt aan het plezier van mensen,” zegt De Jong. “Aan persoonlijke keuzes. Mensen moeten die keuzes zelf kunnen maken. Risicoloos leven gaat niet gebeuren, er zijn maar weinig mensen die dat ambiëren. Een rafelrandloze samenleving moet je niet willen, dat ben ik met je eens. Maar als professional mag je mensen kennis niet onthouden."
Alcohol drinken heeft ook grote voordelen. “Drank geeft op het moment verlichting, het haalt de scherpe kantjes van dingen af. Dat is prettig. Maar als je het leven met drank moet doven, is er wat aan de hand. Iedere dag drinken is niet goed."