De gerechten van televisiekoks als Jamie Oliver of Nigella Lawson lijken vaak gezond. Maar schijn bedriegt: deze maaltijden zijn vaak lang niet zo gezond als ze doen vermoeden. En, ze zijn zelfs vaak ongezonder dan kant-en-klaar-maaltijden uit de supermarkt. Dit blijkt uit een groot onderzoek gepubliceerd in de Onderzoekers vergeleken voedingswaarden van gerechten uit 5 kookboeken van televisiekoks met kant-en-klaar-maaltijden van 3 grote supermarktketens in Engeland. Ook keken ze hoe deze voedingswaarden zich verhielden ten opzichte van richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Wat bleek: geen enkel recept en geen enkele kant-en-klaar
maaltijd voldeed volledig aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Bovendien bleek dat de recepten uit de kookboeken nog ongezonder waren dan de kant-en-klaar-maaltijden. De recepten bevatten significant meer energie, verzadigd vet en minder vezels dan de kant-en-klaar gerechten. De onderzoekers geven aan dat ze slechts recepten uit 5 kookboeken van televisiekoks hebben gebruikt en kant-en-klaar-maaltijden uit 3 supermarkten. Het onderzoek kan zo dus geen goed beeld geven van de markt in zijn geheel.