Mensen eten al duizenden jaren gerst, en daar is een goede reden voor. Nuttiger dan haver, kauwbaarder dan rijst en boordevol supergezonde voedingsstoffen, verdient dit graan een vaste plek in uw dieet.
Gerst bevat grote hoeveelheden van verschillende vitaminen en mineralen - maar het vezelgehalte is waar het echt in uitblinkt. Gerst bevat een speciaal soort vezel genaamd bèta-glucaan. Studies tonen aan dat dit type vezels
- Uw immuniteit kan verhogen.
- Helpt bij gewichtsverlies.
- De gezondheid van uw darmen kan verbeteren.
- Uw bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte kan verlagen.
Een halve kop gepelde gerst bevat:
- Minder dan 1 gram suiker.
Gerst is ook een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. In termen van uw procentuele dagelijkse waarde (DV), krijgt u:
30% magnesium.
18% ijzer.
15% vitamine B6.
Gezondheidsvoordelen van gerst
Als u gerst eet als onderdeel van een gezond dieet, kunt u de volgende potentiële voordelen binnenhalen:
1. Voorkomt diabetes
Voedingsmiddelen die weinig vezels bevatten en veel suiker veroorzaken meestal een snelle piek in uw bloedsuikerspiegel (suiker). Uw lichaam reageert op deze suikerpiek door insuline af te geven, een hormoon dat uw bloedsuiker weer omlaag brengt. Na verloop van tijd kan dit herhaalde proces leiden tot diabetes - maar gerst kan helpen de cyclus te doorbreken.
"Het eten van gerst helpt uw darmen om suiker langzamer te absorberen," legt diëtist Beth Czerwony van Cleveland Healt uit. "U vermijdt die snelle suikerstoot en insulineafgifte. Geen enkel voedingsmiddel kan garanderen dat u nooit diabetes zult krijgen, maar het eten van gerst is een geweldige manier om uw risico te helpen verlagen."
En er is onderzoek dat dit bevestigt. Uit één onderzoek bleek dat mensen die gerst aten na hun maaltijd lagere glucose- en insulinespiegels hadden dan mensen die andere granen aten. Een ander onderzoek toonde aan dat de bloedsuikerspiegel na de maaltijd lager was bij mensen die bètaglucaan aten dan bij mensen die geen bètaglucaan aten.
2. Beheert eetlust
Gerst is geen caloriearm voedsel, maar het eten ervan kan u toch helpen om uw doelen voor een gezond gewicht te bereiken.
"Gerst kan u helpen om minder honger te hebben omdat het veel vezels en eiwitten bevat," zegt Czerwony. "Beide voedingsstoffen helpen u zich vol te voelen en vol te blijven. Gerst blijft veel langer hangen dan bewerkte granen, die snel verteren en u weer een hongergevoel geven."
En als u wat gerstegrassap wilt proberen, zou het ook een potentieel hulpmiddel kunnen zijn om af te vallen. Uit een onderzoek met ratten bleek dat degenen die gerstegrassap gebruikten na twee maanden een afname van hun lichaamsgewicht hadden.
3. Bestrijdt kanker
Gerst heeft ontstekingsremmende en immuunversterkende effecten, die sommige soorten kanker zouden kunnen helpen voorkomen. Het bevat vitamine E en polyfenolen. Deze voedingsstoffen stoppen oxidatie, of celbeschadiging, die kan leiden tot tumorgroei.
"Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen heeft kankerwerende effecten," zegt Czerwony. "En sommige onderzoeken tonen aan dat de voedingsstoffen in gerst ook borstkanker zouden kunnen helpen voorkomen."
4. Bevordert de darmgezondheid
Gerst heeft een royale hoeveelheid oplosbare vezels, wat geweldig is om uw spijsvertering soepel te laten verlopen. En oplosbare vezels hebben nog een minder bekend voordeel - het is voedsel voor uw darmen.
"Een gezonde darm heeft een balans van bacteriën en andere organismen die een sleutelrol spelen in uw immuunsysteem," legt Czerwony uit. "Gerst bevat prebiotica die deze organismen in uw microbioom voeden zodat ze u gezond kunnen houden."
5. Voorkomt hartaandoeningen
Hartaandoeningen zijn de nummer 1 doodsoorzaak onder volwassenen in de V.S. Maar u kunt ze helpen voorkomen door elke dag hartgezond voedsel te eten, waaronder gerst.
"Beta-glucaan helpt bij het verlagen van ongezonde cholesterolniveaus, wat de opbouw van plaque in uw slagaders, die tot hartaanvallen leidt, zou kunnen voorkomen," merkt Czerwony op. "Sommige onderzoeken suggereren ook dat het eten van gerst de bloeddruk zou kunnen verlagen, wat een belangrijke factor is bij hartaandoeningen."
Gerst eten vs. gerstewater of thee drinken: Wat is beter?
Weet u niet zeker of u een kom gerst wilt eten? U kunt proberen gerstewater te drinken of gerstthee te maken. Gerstewater is kookwater dat gebruikt is om gerst te koken. U kunt de korrels eruit zeven voordat u het drinkt, of ze erin laten zitten.
"Veel mensen beweren dat gerstewater uw lichaam zal ontgiften," zegt Czerwony. "Het bevat vezels die uw spijsverteringskanaal helpen reinigen, maar het heeft geen speciale ontgiftende eigenschappen. Dat gezegd hebbende, bevat ongetraind gerstewater dezelfde vezels en voedingsstoffen die u krijgt door gerst te eten, dus het is zeker een gezonde keuze."
Gerstthee levert ook wat voedingsstoffen, maar waarschijnlijk niet zoveel als gerstewater. "Als u thee zet, verwijdert u het theezakje, dus u consumeert niet zoveel gerst," legt Czerwony uit. "Maar als u van gerstthee geniet, krijgt u nog steeds een deel van de vitaminen en mineralen binnen."
Dus als het gaat om gerstewater of -thee versus het eten van gerst, ga dan af op uw voorkeur. Maar verwacht geen wondermiddelen - en vermijd het consumeren van overmatige hoeveelheden. Al die vezels kunnen een onaangenaam opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree veroorzaken.
Is het gezond om elke dag gerst te eten?
De meeste mensen kunnen gerust een paar keer per week een portie gerst eten of wat gerstewater drinken. Maar zoals bij elk voedsel is matiging het beste. U hebt een verscheidenheid aan voedingsstoffen uit verschillende voedingsmiddelen nodig, dus concentreer u niet op slechts één voedingsmiddel. En vergeet niet dat gerst veel calorieën bevat, dus daar moet u rekening mee houden als u probeert af te vallen.
Niet iedereen moet naar de gerstbar grijpen. Gerst, gerstewater en gerstthee bevatten gluten. Als u coeliakie of glutenintolerantie hebt, blijf dan uit de buurt. En sommige mensen kunnen allergisch zijn voor gerst, maar dit is geen allergie die veel voorkomt.