Steeds meer mensen schrappen zuivel uit hun dieet, maar dat is wellicht niet zo'n goed idee. Nisine, een eiwit dat onder meer in kaas zit, kan mogelijk kankercellen doden, blijkt uit
onderzoek van de universiteit van Michigan. De onderzoekers testten het effect van nisine op kankertumoren en op
antibiotica resistente bacteriën. Na negen weken bleken de tumoren aanzienlijk geslonken en vergelijkbaar met tumoren van drie weken. Ook bleek het stofje op succesvolle wijze bacteriën te bestrijden, zoals de MRSA. De wetenschappers gaven ratten een 'nisine milkshake'. Negen weken later waren hoofd en nektumoren met 70 tot 80 procent gekrompen. Ze gebruikten daarvoor wel een extreem hoge dosis nisine die van nature niet in voedsel voorkomt. Ook biedt onderzoek bij ratten natuurlijk geenszins zekerheid over de uitkomst bij mensen. Toch zijn de onderzoekers erg hoopvol. Dr. Yvonna Kapila vertelt: "De toepassing van nisine gaat veel verder dan die van natuurlijk conserveermiddel. Onze bevindingen in combinatie met eerdere onderzoeken tonen aan dat nisine mogelijk antibiotica resistente infecties, parodontale ziekten en kanker kan bestrijden."