Vrouwen tot 30 jaar: 1 op 4 Vrouwen vanaf 35 jaar: 1 op 8 Vrouwen vanaf 40 jaar: 1 op 33 tot 1 op 17 Vrouwen van 20 jaar: 1 op 1.530 Vrouwen van 35 jaar: 1 op 360 Vrouwen van 42 jaar: 1 op 55 Vrouwen van 46 jaar: 1 op 14 De gemiddelde kans op een miskraam is 10 procent. Volgens de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap loopt dit op tot 20 procent bij vrouwen tussen de 35 en 40 jaar en tot meer dan 40 procent bij vrouwen ouder dan 40 jaar.
We lopen achter in Nederland. Vrouwen die op latere
leeftijd zwanger willen worden, krijgen ivf-behandelingen alleen vergoed tot 43 jaar. In de meeste andere landen ligt de grens op 50. Dus in het land waar abortus al decennia is toegestaan, moeten nu veel vrouwen uitwijken naar het buitenland als ze na hun 43ste nog zwanger willen worden. Gynaecologen zijn het daar niet mee eens en willen die leeftijdsgrens zo snel mogelijk verhogen, schrijft
de Volkskrant.
Cijfers zijn er niet, maar alleen al Spanje krijgt jaarlijks achtduizend 'vruchtbaarheidstoeristen' uit Nederland van wie een groot deel ouder is dan 40. En dat is niet wenselijk, legt Guido de Wert, hoogleraar Ethiek van Voortplantingsgeneeskunde uit: "De risico's van zwangerschap op latere leeftijd vallen erg mee, mits er goed wordt gescreend en de begeleiding adequaat is. Juist dit is in het buitenland vaak minder."
Ondertussen weten veel Nederlandse vrouwen nog steeds niet precies wat de kans is om zwanger te worden op latere leeftijd.
Dit zijn de feiten volgens medici: