Als
voedsel op de grond valt en je het binnen vijf seconden weer opraapt, kun je het nog gewoon eten, zo luidt een bekende regel. De bacteriën zouden in zo'n korte tijd geen kans hebben om op je eten te kruipen. Maar is dat ook zo? Een voedingsprofessor heeft het onderzocht. In een studie uit 2003 gaf 70 procent van de vrouwen en 56 procent van de mannen aan bekend te zijn met de 'vijf-seconden-regel'. Maar uit onderzoek van de Clemson University bleek in 2007 al dat het niet uitmaakt of eten voor 5, 30 of 60 seconden op de grond ligt. Hoeveel bacteriën er op de grond aanwezig waren, was belangrijker dan hoe lang het voedsel er mee in contact kwam. Het soort ondergrond waar je het eten op laat vallen maakt ook verschil. Professor in de voedingswetenschappen Paul Dawson schrijft voor : ''Vloerbedekking lijkt iets beter dan hout of tegels. Op vloerbedekking werd slechts 1 procent van de door ons aangebrachte salmonella-bacteriën overgedragen. Viel het voedsel op tegels of hout, dan kwam 50 tot 70 procent van de bacteriën op het eten terecht.'' Maar de cruciale vraag is natuurlijk: kun je voedsel nog opeten als het op de grond is
gevallen? Professor Dawson: '''Van een aantal bacteriën is een kleine hoeveelheid genoeg om je ziek te maken, maar de kans dat dergelijke bacteriën op een bepaald stukje vloer zitten is heel klein. Mocht de zeldzame kans zich toch voordoen dat een micro-organisme waar je ziek van wordt zich precies bevindt op dat kleine stukje waar je het voedsel hebt laten vallen, dan kun je er vrij zeker van zijn dat het op je eten zit als je het weer in je mond wil stoppen.'' Het is dus een soort loterij: van eten dat op de grond is gevallen word je in principe niet ziek, tenzij je net de verkeerde bacterie treft.