Eindelijk, de boterham mag weer. Jarenlang zaten we massaal aan de ongezellige havermoutpap en yoghurt met zaadjes, maar volgens een hoogleraar gaat er niets boven boterhammen.
Brood maakt moe, brood maakt dik en je krijgt er ziektes van. Dat was altijd de boodschap van voedingsexperts (veelal zonder opleiding en zich baserend op een gevoel). Gelukkig komt de wetenschap steeds vaker met tegenargumenten. Hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters van het Rotterdamse Eramus MC zegt bijvoorbeeld dat brood juist beschermt tegen allerlei gezondheidsproblemen. "Nu we een steeds duidelijker trend zien om minder brood te eten, ligt een jodiumtekort op de loer. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind. Hier maak ik mij grote zorgen over," stelt Peeters in het . "Als je ervoor kiest géén brood te eten, maar je hebt wel een kinderwens, dan loop je risico op een verstoorde hersenontwikkeling bij je kind." Ook andere groepen die nu geen brood eten, bijvoorbeeld vanwege een dieet of glutenallergie, moeten oppassen, vindt hij. "Een jodiumtekort kan op lange termijn leiden tot een vergrote schildklier, die hinderlijk op de slokdarm kan drukken. Als dat gebeurt, is vaak een operatie nodig. Dan moet de schildklier eruit en zal de patiënt zijn hele leven schildkliermedicijnen moeten slikken." In zuivel zit weliswaar ook jodium maar veel te weinig. "Om voldoende jodium binnen te krijgen, zouden we zes sneetjes brood per dag moeten eten. Dit staat gelijk aan 14 glazen melk of acht eieren, maar dat neemt natuurlijk niemand." En dat je dik zou worden van brood? "Ik denk persoonlijk dat je obesitas krijgt van heel andere dingen dan brood, maar ik ben geen voedseldeskundige en heb ook geen aandelen bij een bakker."