De airfryer is een vrij recente uitvinding, maar tegenwoordig niet meer weg te denken uit de (bij)keuken. Het is fascinerend hoe enthousiast mensen kunnen vertellen over dit vetarme frituurapparaat op basis van hete lucht. En dat is niet voor niets: de airfryer heeft meer voordelen voor je gezondheid dan nadelen.
De belangrijkste reden waarom mensen van airfryen houden, is dat het geprepareerde voedsel relatief calorie-arm is, vergeleken met frituren of bakken.
Airfryers zijn ook tijdbesparend. "Je kunt een kipfilet sneller bakken in een heteluchtfriteuse dan in je oven, en opruimen is meestal gemakkelijker", zegt gezondheidswetenschapper Ariana Cucuzza tegen de Cleveland Clinic.
Nog een voordeel: als je thuis kieskeurige groente-eters hebt - en dan denken we in het bijzonder aan kinderen - dan is luchtfrituren een goede manier om groenten knapperig en smaakvoller te maken.
Ten slotte stinkt airfryen een stuk minder, vergeleken met frituren.
Een nadeel van de airfryer is dat je kan gaan denken: 'Dit is geweldig - ik kan elke dag gefrituurd voedsel eten!'
"Hoewel een vetarm, gefrituurd dieet aantrekkelijk klinkt, mis je de voordelen van plantaardige vetten zoals avocado-olie en olijfolie", zegt gezondheidswetenschapper Ariana Cucuzza.
Airfryen zorgt ook voor hoge temperaturen in een zeer korte tijd, waardoor het gemakkelijk wordt om voedsel te laten aanbranden. En de PAK's in verkoold voedsel kun kankerverwekkend zijn, beschrijft het Voedingscentrum.