Allerlei exotische melksoorten zijn met een opmars bezig. Sojamelk, kokosmelk of amandelmelk, alles beter dan gewone
melk van een koe. Maar, zo vraagt zich af, is het wel echt gezonder om zuivel te vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk? Het antwoord is simpelweg: nee. Amandelen zijn op zich heel gezond. Ze zitten vol eiwitten, vitamines en goede vetten, maar in een liter amandeldrank zit slechts 2 tot 2,5 procent amandelpasta. Verder bestaat het voor 95 procent uit
water. Reden waarom het ook geen melk mag heten. De 2 procent amandelpasta is net genoeg om de term amandel te mogen voeren. Toegevoegde vitamines en calcium, die van nature al in koemelk zitten, moeten het nepdrankje gezond maken. "Veel marketing, weinig inhoud", concludeert Fred Brouns, emeritus hoogleraar innovatieve gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht. "Er zit hoe dan ook weinig in." Dat is voor sommigen juist het grote voordeel. In melk zitten 46 calorieën per 100 ml, in ongezoete amandeldrank slechts 13. Logisch, je drinkt voornamelijk water. Astrid Postma van het Voedingscentrum wil dan ook benadrukken dat je naast amandelmelk ook echte zuivel nodig hebt. "De Gezondheidsraad acht bewezen dat twee à drie porties zuivel per dag een beschermend
effect hebben tegen darmkanker en diabetes. Dat effect op de gezondheid is qua grootte vergelijkbaar met de gezondheidseffecten van het eten van voldoende groente en fruit. Dat is dus niet niks."