Helemaal geen koolhydraten eten, het is nog steeds een geliefde dieetmethode. Sterker nog, onder de naam keto-dieet is het radicale eetpatroon aan een opmars bezig. Maar is het wel zo'n goed idee? Nieuw is het dieet niet. Het idee om koolhydraten te vervangen door vetten is al decennia oud. Het Atkins-dieet is er bijvoorbeeld op gebaseerd. En nee, het is geen wondermiddel. Eerder toonde aan dat het voor je gewicht niet uitmaakt of je nu één calorie aan vet of aan koolhydraten eet. Val je af door koolhydraten te vervangen door vetten dan eet je waarschijnlijk gewoon mínder. De gedachte achter het ketodieet is dat je lichaam denkt dat het zich in een noodsituatie bevindt doordat er geen glucose binnenkomt. Het zal in plaats daarvan vet gaan verbranden. Je lichaam komt dan in ketose. Ook zal je bloedsuikerspiegel minder schommelen waardoor je minder snel trek krijgt. Maar zoals met de meeste radicale diëten is ook dit eetpatroon niet verstandig. De Vlaamse diëtiste Tanja Callewaert legt uit: “Wie wil afvallen, moet nog steeds minder calorieën innemen dan je lichaam nodig heeft. Op zich maakt het niet uit of je nu suikers, vetten of koolhydraten eet. Het klopt dat je lichaam vet zal omzetten in ketonen om zo energie voor onze hersenen te genereren. Maar ze vergeten er wel bij te vertellen dat dat gaat om de vetten uit je voeding,” verklaart ze. En dus niet het vet van je buik of billen. “Tenzij je natuurlijk echt minder calorieën gaat eten. Pas wanneer alle vetten uit je voeding zijn opgebrand zal je lichaam aan de reserves beginnen.”