De stoffen die vrijkomen bij bakken en braden zouden schadelijker zijn dan meeroken. Een wandeling door een smogwolk in Peking is gezonder dan een uurtje boven dampende pannen. Uit onderzoek van het Energy Department’s Lawrence Berkeley National Laboratory blijkt dat keukendampen vol schadelijke stoffen zitten, die niet goed worden weggezogen. Een kwart van de huizen met een gasfornuis heeft een slechtere luchtkwaliteit dan het centrum van Londen op de zwaarste smogmomenten. Met name de stikstofdioxide die een gasfornuis uitstoot, overschrijdt de veiligheidsnormen met 55 tot 70%. Maar in keukens worden ook te hoge concentraties acroleïne, koolstofmonoxide en koolstofdioxide aangetroffen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog al, werd acroleïne in granaten gestopt om de ogen en luchtwegen van de vijand te irriteren. Richard L. Corsi, professor aan de Universiteit van Texas zegt: “We hebben ons tot nu toe alleen bezig gehouden met het milieu buitenshuis, zoals water- en luchtkwaliteit, terwijl het milieu binnenshuis waarschijnlijk veel belangrijker is voor onze gezondheid.” De onderzoekers van Berkeley Lab werken aan een nieuwe generatie afzuigkappen. Op dit moment wordt soms maar 15% van de schadelijke stoffen weggezogen. Dit moet veel hoger worden. Ook omdat huizen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn. Vroeger waren er meer hoeken en kieren, waardoor de schadelijke stoffen konden verdwijnen. Met de nieuwe afzuigkappen moet het probleem grotendeels worden opgelost.