Mogelijk kan het eten van groenten als boerenkool en broccoli helpen om darmkanker te voorkomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Londense Francis Crick Institute. Bepaalde stoffen in deze groenten kunnen ontstekingen aan de darmen verminderen en zo de kans op darmkanker verkleinen. De studie, die verscheen in medisch vakblad Immunity, onderzocht de gezondheidsvoordelen van een dieet dat rijk is aan het zogenoemde indole-3-carbinol (I3C). Deze stof maakt het lichaam aan als groenten uit de kruisbloemenfamilie worden verteerd. Tot deze groenten behoren onder meer broccoli, bloemkool, spruiten en boerenkool. De onderzoekers concluderen op basis van de studie dat sommige voedingsmiddelen een belangrijke rol kunnen spelen bij de preventie van bepaalde kankersoorten. "Het was bijzonder om zo'n groot effect te zien van een dieet op darmontstekingen en darmkanker," aldus hoofdonderzoeker dr. Gitta Stockinger. Ze is optimistisch over de bevindingen. "We kunnen de genetische factoren die een rol spelen bij de kans op kanker niet veranderen, maar mogelijk kunnen we het risico wel beperken door een voedingspatroon dat rijk is aan groenten," aldus de onderzoeker.