Ineens hangt er een groene gloed over een deel van je brood, net als je het wilt gaan eten. Is dat erg? Een beetje: de groene gloed is een schimmel. En schimmels eten we meestal niet. Sommige mensen - maar dat zijn er heel weinig - zijn er allergisch voor. Maar alle andere kunnen het brood eten, of als het per ongelukkig is gebeurd is dat niet erg. Hij kan niet in de mens groeien en dit soort schimmel geeft geen mycotoxines af (stoffen die voedselvergiftiging of andere ziektes veroorzaken), dus zijn er geen nadelige effecten van te verwachten als je ongemerkt een hap beschimmeld brood hebt genomen. Maar toch is het beter van niet. De schimmel bewijst dat je brood blijkbaar een kweekbasis is geworden. Behalve van de groene schimmel mogelijk ook van bacteriën. Weggooien is dus toch verstandig. Op een hardere drogere ondergrond, zoals die van kaas, kan ook wel groene schimmel groeien. Die kan je zonder gevaar voor je gezondheid wegsnijden en de kaas verder opeten.