Heb je last van depressieve buien in dit koude en grijze weer? Eet tomaten. Als je deze een paar keer per week aan je maaltijd toevoegt, kun je de kans op een
depressie halveren. Een team van Chinese en Japanse onderzoekers bestudeerde de mentale gegevens en dieetgewoontes van 1.000 Japanse 70-plussers. De deelnemers die 2 tot 6 keer per week tomaten aten, hadden 46% minder kans op een depressie dan degenen die ze minder dan 1 keer per week aten. Proefpersonen die elke dag tomaten aten, verminderden het risico op een depressie zelfs met 52%. Andere groenten en fruit hadden dit voordeel niet. Groenten als kool, wortelen en pompoenen hadden geen of nauwelijks effect op het mentale welzijn van de deelnemers. Volgens de onderzoekers heeft de tomaat deze kracht te danken aan de aanwezigheid van lycopeen. Deze antioxidant is eerder ook al in verband gebracht met een verlaagd risico op prostaatkanker en hartaanvallen. Het zorgt ook voor de rode kleur van tomaten. De onderzoekers weten niet of het lycopeen direct invloed heeft op de geest of dat het gewoon beschermt tegen depressies die ontstaan wanneer mensen een fatale ziekte zoals kanker ontwikkelen. 20% van de mensen krijgt in zijn leven te maken met een depressie. Vrouwen hebben iets meer kans dan mannen. Ook ouderen hebben een hoger risico; hun mentale gesteldheid wordt beïnvloed door een achteruitgaande gezondheid, sterfgevallen en eenzaamheid.