Nederlanders
eten per jaar een kilo
zout te veel. Daardoor heeft een op de twintig mensen nierschade. Dat, terwijl je ook zonder zout heerlijk eten kunt maken. Nederlandse topchefs komen in samenwerking met de Nierstichting met alternatieven tijdens de Restaurant Driedaagse. Driesterrenchef Jacob Jan Boerma kookt bijvoorbeeld vaak een ongepeld teentje knoflook mee met zijn rijst. Zijn collega Jeroen Bruinsma van Bloom kitchen bar gebruikt daarvoor een koffieboon. Ze vinden het prima vervangers voor zout. Voor de meeste Nederlanders is het lastig in te schatten hoeveel zout ze eten. Volgens de Nierstichting krijgen we het overgrote deel van ons zout, 85 procent, binnen via voorbewerkte voedingsmiddelen: kant-en-klaar, pakjes en zakjes, maar er zijn ook minder voor de
hand liggende producten, die veel zout bevatten, zoals sportdrank, Turkse drinkyoghurt, schenkstroop, cake en koffiemelk. Hieronder een tabel van het met daarin het aantal gram zout per product.