De Limburgse ziekenhuizen hebben dinsdag gezamenlijk een noodkreet gericht aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "Dit kan zo niet langer", schrijven ze. "Limburg stevent af op een zorginfarct." Ze vragen de minister om aanvullende maatregelen en "per direct te beginnen met de zogenaamde ‘boosterprik’ voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland om de druk op de zorg te verminderen".
Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard kunnen geen coronapatiënten meer opnemen. Daarmee is Limburg de eerste regio die tegen grenzen aan zit, aldus de ziekenhuizen. "We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau. We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen."
De toename van het aantal coronapatiënten gaat veel sneller dan verwacht. "Bovendien is het ziekteverzuim onder ons verpleegkundig en medisch personeel groter dan in de eerdere golven. Om de toestroom van coronapatiënten aan te kunnen zijn we genoodzaakt de Covid-zorg verder op te schalen en reguliere zorg af te schalen. En juist hier zit de grens. Als we nog meer reguliere zorg afbouwen om coronapatiënten op te vangen moeten we gaan snijden in oncologische zorg. Dat is onverantwoord. Bovendien zijn er vele duizenden andere patiënten die al maandenlang wachten op een behandeling. De noodzaak om deze mensen te helpen neemt elke dag toe. Als bestuurders van de vijf Limburgse ziekenhuizen vinden we dan ook dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om niet in een onhoudbare situatie terecht te komen: de besmettingen moeten omlaag."
Daar komt bij dat overplaatsing van patiënten naar andere delen van Nederland slechts "zeer sporadisch" lukt. "Alle Limburgse ziekenhuizen zitten momenteel ruim boven de ‘fair share’ aan klinische- en ic-patiënten. Dit kan zo niet langer doorgaan: we hebben hiervoor écht uw hulp nodig en hopen dat de regionale spreiding van coronapatiënten beter op gang komt."
"Deze situatie is niet meer vol te houden", besluiten de ziekenhuizen hun noodkreet.