De laatste jaren was de voedingswetenschap er van overtuigd dat het
ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag was. Wie niet ontbeet, zou zijn stofwisseling pas later op gang brengen en de rest van de dag te veel
eten ter compensatie. Daar blijkt weinig van te kloppen, zegt een onderzoeker nu. Dr. James Betts, voedingsdocent aan de universiteit van Bath zegt dat het idee dat ontbijten heel gezond is afkomstig is van marketingcampagnes die ontbijtgranen, eieren en bacon willen verkopen. Volgens hem zijn de voordelen van ontbijten nooit goed onderzocht. Daarom vroeg hij zelf een groep proefpersonen om een ontbijt te eten van minimaal 700 kilocalorieën, terwijl een andere groep alleen maar water dronk tot de lunch. Hij ontdekte dat wie het ontbijt oversloeg, meer nam bij de lunch, maar in totaal minder calorieën binnenkreeg. Ook bleek dat degenen die 's ochtends niets aten geen hoger vetpercentage kregen of zwaarder werden. Peter Rogers, psychologieprofessor aan de universiteit van Bristol en gespecialiseerd in voeding, zei tegen de : "De meesten van ons kunnen makkelijk toe met minder eten. Aangezien het ontbijt waarschijnlijk het eenvoudigst is over te slaan van alle maaltijden, kan het een goed idee zijn om dat af en toe ook te doen.”