De meeste van ons leven volgens de regel dat ontdooid voedsel niet opnieuw ingevroren mag worden en dat je het zo snel mogelijk moet opeten. Maar volgens de Amerikaanse diëtiste Tina Hanes van de Voedsel- en Warenautoriteit in de Verenigde Staten klopt er niets van deze veronderstelling. Ontdooid eten kan best opnieuw worden ingevroren, zo lang het maar op de juist manier gebeurt. Al het rauwe of gekookte voedsel dat is ontdooid kan opnieuw worden ingevroren, zo lang het maar is ontdooid in de koelkast en niet op het aanrecht. Dit geldt ook voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten. Het is een van de meest populaire vragen die de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit krijgt, maar het is veilig om rauw vlees opnieuw in te vriezen zo lang het niet bedorven is. Bevroren vlees, gevogelte, vis of zeevruchten moet je nooit ontdooien op kamertemperatuur of door het onder een warme kraan te houden. Bacteriën worden aangetrokken door de warmte en vermenigvuldigen zich razendsnel op kamertemperatuur. Eten op het werkblad laten ontdooien is niet veilig, ook niet als je niet van plan bent om het later opnieuw in te vriezen. Ook rauw vlees of vis die ontdooid is met de magnetron of met behulp van koud water moet je niet opnieuw invriezen. Als je diepvriesproducten in koud water wil ontdooien moet je het water elke 30 minuten verversen en het voedsel in de plastic verpakking laten. Daarna moet je het onmiddellijk koken en niet meer terug in de koelkast of vriezer zetten. Op de juiste manier kan je dus alle voedingsmiddelen opnieuw invriezen, ook fruit, groenten, brood en gebak. Maar voedingsmiddelen kunnen wel hun textuur, smaak en kleur verliezen door het proces en zo uitgedroogd of minder smakelijk smaken.
Bron(nen): New York Times