Vorige maand dacht de gerenommeerde universiteit van Oxford mogelijk al in september de eerste vaccins klaar te hebben. Maar ook de Britse wetenschappers kunnen geen ijzer met handen breken: het vaccin werkt niet.
Eind april stelden de onderzoekers dat het vaccin werkte bij zes resusaapjes. Uit de technische details die nu zijn gepubliceerd blijkt echter dat de gevaccineerde apen opnieuw besmet kunnen raken. Ook werden er drie kortademig, schrijft de Volkskrant.
"Het is glashelder dat dit vaccin geen steriele immuniteit geeft, de gouden standaard voor welk vaccin dan ook", aldus de eminente immunoloog William Haseltine in Forbes. "De viruslading in de neuzen van de gevaccineerde en de niet-gevaccineerde dieren is identiek", zegt ook de Britse hoogleraar moleculaire virologie Jonathan Ball in The Telegraph. "Dat is van belang. Als dit bij mensen gebeurt, zou het vaccin de verspreiding van het virus niet tegengaan."
Toch lijkt het vaccin wel verzachtend te werken. De apen kregen bijvoorbeeld geen longontsteking. Marjolein Kikkert van het LUMC, die werkt aan een vergelijkbaar vaccin, reageert dan ook genuanceerder. "Dit zijn maar weinig apen. En met zulke gemengde uitkomsten heb je er dan eigenlijk niet zoveel aan. Het kan best dat het alsnog prima uitpakt in de menselijke trials."
Bron(nen): De Volkskrant