Waarom is voor de een besmetting met Corona hinderlijk, maar niet erg en belandt de ander in het ziekenhuis of gaat dood? Belgische onderzoekers menen een verklaring te hebben ontdekt: je voeding.
“Bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden, bleken bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed te hebben.” Volgens onderzoek onder leiding van professor Gijs Du Laing kan voeding een groot verschil maken. Bij de Covid-patiënten die het niet haalden, hadden zeven op de tien een ernstig tekort aan zowel selenium als zink. Patiënten die dat tekort niet hadden of bij wie het minder uitgesproken was, overleefden Covid-19 vaker en genazen vlotter. “Zij werden duidelijk minder zwaar ziek.” Een selenium- of zinktekort in het bloed bij ziekenhuisopname bleek zelfs een belangrijkere risicofactor dan het optreden van diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten.
Du Laing en zijn collega’s staan niet alleen met die theorie. Eerder werd in Duitsland een vergelijkbare studie gepubliceerd. Ook daar bleek dat het gehalte van selenium en zink in het bloed bij Covid-patiënten opvallend sterk samenhing met hoe groot hun overlevingskansen waren. “En in China ontdekte men al dat regio’s waar mensen voldoende selenium in het bloed hebben, veel minder Covid-doden tellen”.
Selenium en zink komen beide volop voor in vlees en vis.