Lekker wokken met olijfolie? In China hebben ze een goedkoper alternatief. Daar bakken ze in illegale ‘rioololie’.
Eerst worden emmers vol smurrie uit het riool gehaald. Die gaan vervolgens naar een soort verwerkingsfabriekje. Dat is in de praktijk niet meer dan een enorm vat vol borrelende troep. Aan het rioolafval worden allerlei dierlijke resten toegevoegd. Wat volgt is een eenvoudige raffinage en filtratie en het spul wordt als bakolie verkocht aan met name goedkope eettentjes op straat.
Volgens schattingen is een tiende van alle gebruikte bakolie ‘rioololie’. De olie zit vol giftige
stoffen, die erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Het maken van de olie is dan ook al jaren verboden en de politie heeft al talloze stokerijtjes opgerold. Die worden meestal ontdekt door omwonenden, die ineens een ondraaglijke stank opmerken.
Ondanks een strenge voedselveiligheidswet die in 2009 is aangenomen, wordt niet verwacht dat de ‘rioololie’ snel uit de Chinese keuken zal verdwijnen.