Spelt is al een tijdje trendy als gezonde vervanger van tarwe. Maar is het echt beter voor je lichaam dan de gewone bruine boterham? ‘Op basis van de samenstelling van spelt zie ik niet in waarom spelt gezonder is dan gewone tarwe,' zegt Jan Delcour, graantechnoloog van de KULeuven in het Belgische Radio 1-programma 'De Bende van Annemie.' ‘Spelt bestaat voornamelijk uit zetmeel, proteïne, dieetvezels en lipiden. Het heeft een licht andere smaak, maar verder is er niet zoveel verschil met tarwe. Het vezelgehalte in tarwe is
gemiddeld zelfs hoger dan dat van spelt.’ Bovendien is spelt veel duurder om te produceren. Delcour: 'Je mag niet vergeten dat de opbrengst per hectare van spelt ongeveer de helft is van die van tarwe. Stel dat we met z’n allen overschakelen op spelt, dan zou dat ten koste gaan van andere gewassen.’ Wel benadrukt Delcour het belang van volkoren producten. ‘Als je er van uitgaat dat een consument ongeveer 150 gram
brood per dag eet, zijn dat in een volkorenbrood ongeveer tien gram dieetvezels per dag. Als je wit brood eet, zijn dat maar twee of drie gram. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag is ongeveer 35 gram voor mannen, 25 à 28 voor vrouwen’, zegt Delcour.