De kwaliteit van het
sperma van de westerse man gaat snel achteruit. Een gezonde man had twintig jaar geleden nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter, nu nog maar 40 miljoen. Als er niets verandert, heeft een man binnen 20 jaar te weinig zaadcellen in het sperma die de eindsprint halen. "Een man kan dan misschien nog wel vader worden als hij een vruchtbare partner heeft, maar steeds minder vaak op natuurlijke wijze. Dan wordt het voortplanten een technische aangelegenheid, met behulp van reageerbuisjes of ivf-behandeling'', zegt Gert Dohle in . Hij is uroloog aan het Erasmus MC en organisator van een congres in Rotterdam, waar vandaag 400 artsen samenkomen om het onderwerp te bespreken. Jarenlang werd gedacht dat de oorzaak lag bij te strakke onderbroeken, laptops op schoot, gebruik van alcohol en sigaretten. Die laatste twee factoren spelen zeker een rol, zegt Dohle, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het al vroeg in de zwangerschap misgaat, wanneer de zaadbal van de mannelijke foetus zich ontwikkelt.
Dat zou komen door bepaalde chemische stofjes, die de zwangere moeder binnenkrijgt. Dohle: "In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt."
Ook de chemische stof BPA tast mogelijk de kwaliteit van sperma aan. Deze stof zit onder andere in verpakkingen van etenswaren en is in Frankrijk en Denemarken al verboden.