Woensdag meldden diverse kranten dat een suikerarm dieet zou helpen in de strijd tegen kanker. Een Vlaamse arts verslikte zich in haar koffie. Wat was het verhaal? Een wetenschapper van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie () en KU Leuven beweerde dat suiker tumoren agressiever maakt en dat een suikervrij dieet de ziekte zou vertragen. Hij baseerde zich op een belanghebbend onderzoek dat in Nature is verschenen en waar hij zelf aan mee werkte. De onderzoekers bestudeerden het gedrag van kankercellen in een model van gistcellen in een laboratorium en konden een stukje van de puzzel van het suikermetabolisme van kankercellen ontrafelen. Dat kankercellen iets hebben met suiker is al sinds de jaren twintig bekend schrijft arts Marleen Finoulst in het Vlaamse opinieblad Knack. Maar zo vertelt ze: Een kankergezwel overleeft op een paar grammen suiker en zelfs als je 100 procent suikervrij eet, gebruikt je lichaam de suikervoorraad uit je lever. Een tumor verbruikt minder dan 2 gram suiker per 100 gram tumorweefsel. Een kankergezwel van een halve kilogram heeft zo'n 10 gram nodig, dat is nog steeds slechts een fractie van de suiker die de lever dagelijks vrijgeeft. Professor Johan Thevelein, moleculair bioloog van de KU Leuven, die zowel op de radio als in de krant een suikervrij dieet adviseerde voor kankerpatiënten, wist mogelijk niet wat een hetze hij zou creëren, schrijft Finoulst. Het bericht werd vele malen gedeeld op sociale media, terwijl het niet klopt en zelfs schadelijk kan zijn. Veel kankerpatiënten kampen met vermagering en moeten juist proberen hun gewicht op peil te houden. Ondervoeding heeft een ongunstige invloed op zowel de behandeling als de vooruitzichten van de kankerpatiënt en dat is wel wetenschappelijk onderbouwd, besluit de arts.