Moet je 's ochtends voor of na het sporten eten? Het debat woedt al jaren. Het eat-first-kamp zegt dat eten vóór het trainen de bloedsuikers verhoogt, waardoor het lichaam brandstof krijgt om de intensiteit en duur van een training te verhogen. Het voorkomt ook dat je vermoeid of duizelig wordt.
Het eet-na-kamp zegt dat je meer vet verbrandt als je niet eet voordat je gaat sporten. Een (kleine) Britse studie ondersteunt dit laatste standpunt: bij 30 mannen met overgewicht verbrandden degenen die voor het ontbijt trainden tweemaal zoveel vet als mannen die voor het sporten aten. Dat komt, omdat trainen zonder brandstof het lichaam dwingt om zich te wenden tot opgeslagen koolhydraten, en wanneer die snel verdwenen zijn, tot vetcellen.
Helaas verloor de eat-after-groep niet meer gewicht dan de eat-before-groep tijdens de zes weken van de studie, maar het had wel "diepgaande en positieve" effecten op de gezondheid van de groep die niet ontbijtte volgens de onderzoekers. Het overslaan van de maaltijd vóór het sporten zorgde ervoor dat de spieren van de mannen meer reageerden op insuline, die hoge bloedsuikers regelt, waardoor het risico op diabetes en hartaandoeningen wordt verminderd." De groep die voor het ontbijt trainde, verhoogde hun vermogen om te reageren op insuline, wat des te opmerkelijker is, omdat beide trainingsgroepen een vergelijkbare hoeveelheid gewicht verloren en beide een vergelijkbare hoeveelheid fitheid bereikten", zei oefeningsfysioloog Javier Gonzalez. "Het enige verschil was de timing van de voedselinname", voegde Gonzalez toe.