Dat het coronabeleid in Nederland te wensen overlaat, zien ze ook over de grens.
De Volkskrant vroeg de Belgische expert Marc Van Ranst en de Deen Rudi Westendorp om commentaar. "Als ik in Nederland ben, kan ik nauwelijks volgen welke regels er gelden."
Marc Van Ranst, hoogleraar virologie aan de KU Leuven, noemt als belangrijkste verschil de ic-capaciteit: België heeft meer bedden beschikbaar. "Capaciteit is ook de voornaamste reden dat in België nog iets meer kan dan in Nederland. Zo is er nog geen vervroegde sluitingstijd voor horeca." Ander verschil is de sneller boostercampagne. "In België zijn al een miljoen derde prikken gezet. Wij zijn eerder begonnen dan Nederland en zien hier inmiddels effect van de boosterronde."
Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit van Kopenhagen, vindt vooral het inconsistente coronabeleid een probleem. "Als ik in Nederland ben, kan ik nauwelijks volgen welke regels er gelden. Het ene moment moeten er strengere maatregelen komen, het andere moment hamert het OMT weer op gedrag. Ze willen dat Nederlanders weer afstand houden, mondkapjes dragen én dat ze zich gaan testen als ze klachten hebben. Maar dat laatste is niet eens mogelijk: er is niet genoeg testcapaciteit in Nederland. Zo’n oproep is dan volstrekt onbegrijpelijk."