Op apen is een vaccin getest tegen het equivalent van HIV (SIV). Bij negen van de zestien geteste apen werd het virus door het vaccin vernietigd.
Dat zijn de hoopgevende resultaten van een Amerikaans onderzoek. Ze zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Het onderzoeksteam onderzocht een honderd keer dodelijkere variant van HIV genaamd SIVmac239. De meeste apen sterven binnen twee jaar wanneer ze hiermee zijn geïnfecteerd.
Het vaccin is gebaseerd op een virus uit de herpesfamilie, het cytomegalovirus (CMV). Door zijn infecterende kracht gaat het vaccin snel door het hele lichaam. De apen worden niet ziek, maar het immuunsysteem wordt wel flink aangespoord om in actie te komen. Zo worden de SIV-moleculen afgebroken. Bij negen van de zestien apen was er anderhalf tot drie jaar later niets meer van het virus terug te vinden.
Een van de onderzoekers zegt: 'Het is erg moeilijk om te spreken van complete uitroeiing van het virus. Er kan altijd ergens nog een besmette cel zijn. Maar we hebben zeer strikte criteria gehanteerd en konden geen virus meer vinden in het lichaam van de apen. Het zou kunnen dat het virus niet bij alle apen heeft gewerkt, omdat het zo sterk is: soms wint het vaccin, soms het virus.' Maar daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan.
CMV als vaccin is een heel hoopgevend middel in de strijd tegen HIV. De onderzoekers willen binnen twee jaar het medicijn op mensen gaan testen. Het vaccin kan misschien niet de initiële besmetting voorkomen, maar zorgt er wel voor dat het virus verdwijnt en niet verandert in een chronische infectie.
Bron(nen): BBC