Een vaccin tegen kanker, het is de droom van de medische wereld, maar tegelijkertijd is die mogelijkheid heel ver weg.
Vaccin onmogelijk Als je de meeste medische experts vraagt, is een wereldwijd werkzaam vaccin dat voorkomt dat tumoren ontstaan vrijwel onmogelijk. Studie na studie toonde de afgelopen decennia aan dat kanker persoonlijk is. Op moleculair niveau is iedereen anders. Iedere tumor probeert het menselijk immuunsysteem te slim af te zijn door op een bepaalde manier te muteren.
Toch wil oncoloog Stephen Johnston proberen een vaccin te ontwikkelen. "Als de kans maar 10 procent is dat het werkt, dan zie ik geen reden om het niet te proberen," zegt de directeur van het medisch innovatiecentrum van de Arizona State University tegen CNN. Onlangs lanceerde hij een vaccinatie-experiment waar honderden honden uit heel Amerika aan meewerken. Er is gekozen voor honden, omdat de kanker die zij krijgen erg op die van mensen lijkt.
Levensverlengend Er zijn twee mogelijke uitkomsten vertelt mede-onderzoeker Doug Thamm. "Een daarvan is dat er minder kanker voorkomt bij gevaccineerde honden. Dat zou een grote overwinning zijn. Een tweede uitkomst, die naar mijn mening net zo waardevol is, is dat we het ontstaan van kanker kunnen uitstellen. Als een negen jaar oude hond normaal kanker krijgt op zijn tiende en nu pas op zijn twaalfde dan zijn dat twee gezonde levensjaren extra." Natuurlijk is er ook een derde optie: het vaccin werkt helemaal niet, maar daar gaan de onderzoekers niet van uit.
Diervriendelijk Thamm benadrukt dat ze geen kanker opwekken bij honden die deelnemen aan het onderzoek. De honden krijgen het vaccin en worden een aantal jaar gevolgd in hun normale omgeving. "Hondeneigenaren zijn heel positief over het idee. Ze werken graag mee aan een studie die andere honden en in de toekomst mogelijk zelfs mensen kan helpen. Want als dit experiment succesvol is zal een studie bij mensen de volgende stap zijn.