Nadat je bent genezen van Covid-19 is het in veel gevallen nog niet klaar. Duizenden patiënten houden last van longklachten. Mogelijk is het letsel, waaronder een sterk verminderde longinhoud, blijvend.
Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (Nvalt) Leon van den Toorn in het Algemeen Dagblad. "Er ontstaat in ernstige gevallen een soort littekenvorming, dat noemen we longfibrose. De longen krimpen en het longweefsel wordt stugger, waardoor het moeilijker is om voldoende zuurstof binnen te krijgen.’’
Van den Toorn verwacht dat er ‘mogelijk duizenden mensen in Nederland zullen zijn die door corona kampen met blijvend letsel aan de longen’, zegt hij in het AD. Van alle ic-patiënten, die het overleefden vertrok ‘vrijwel 100 procent met restschade naar huis’. De helft van de ongeveer 6.000 mensen die door corona in het ziekenhuis belandden had nadien nog klachten, schat de longarts.
Maar ook als je thuis Covid-19 kunt uitzieken, is het niet uitgesloten dat je restschade houdt. "Als je minder ernstige klachten had, een aantal dagen snotteren, hoesten en koorts, zul je zeer waarschijnlijk geen restschade overhouden. Maar we moeten ook bij deze groep bedacht zijn op aanhoudende klachten. We hebben nu geen idee hoe groot die groep is. Als je zes weken na het begin van de klachten nog altijd niet goed de trap op kunt is dat reden voor verder onderzoek bij de longarts. Als je een stukje longinhoud verliest, wil dat niet zeggen dat je meteen een kasplantje bent. Maar in de meest ernstige gevallen kunnen mensen nog geen twee meter lopen, dan zijn ze al kortademig. In sommige gevallen kan het de helft van de longinhoud schelen en wordt nog maar eenderde van de zuurstof opgenomen,’’ stelt de arts.