Een nierpatiënt die al zeventien maanden wacht op een transplantatie, een verpleegkundige die nog steeds in discussie moet met ongevaccineerde patiënten en een bestuursvoorzitter die uitlegt dat de hele zorgketen - van huisarts tot thuiszorg - aan het vastlopen is. Op1 ging gisteravond vanuit het UMC Utrecht in op de overbelaste zorg.
Verpleegkundige Ivon Hogendoorn vertelt hoe het contact met ongevaccineerde coronapatiënten spanningen oplevert. "Je hebt er moreel geen oordeel over, want je wil iedereen helpen, maar na twee jaar op de toppen van je kunnen werken, wordt dat lastiger. En die discussies voeren over wel of niet vaccineren is een extra belasting, waar je eigenlijk geen ruimte meer voor hebt."
Bedoel je dat je die discussies ook echt in het ziekenhuis voert, verwoordt presentator Nadia Moussaid de verbazing van de kijker. "Niet met de patiënten zelf," legt Hoogendoorn uit. "Maar wel met familie van hen. Mensen die ervan overtuigd zijn dat vaccineren niet goed is, zijn bezorgd dat we stiekem een vaccin toedienen bij de patiënt. Of ze vragen waarom ze niet op bezoek mogen als ze positief getest zijn."
Hoe ze daarmee omgaat? "Je probeert het gesprek aan te gaan, maar dat lukt me niet altijd." Spijt ziet ze ook op de IC. "Er kwam bijvoorbeeld een man binnen van nog geen 40, die heel benauwd was en dan zegt: had ik dat vaccin maar gehaald, maar ik ben er niet aan toe gekomen." Ook familie van patiënten, die geïntubeerd op hun buik op de intensive care liggen, haast zich niet zelden naar de vaccinatiestraat.