Nooit eerder waren er wereldwijd zoveel coronabesmettingen als nu. Maar de Belgische viroloog Marc Van Ranst ziet het positief in. "Omicron lijkt ons minder ziek te maken."
"Er zullen meer dagelijkse besmettingen genoteerd worden dan we ooit gezien hebben," aldus Van Ranst
in de Telegraaf. "Cijfers uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zeggen ons dat de hoge besmettingsgraad gelukkig niet leidt tot meer overlijdens of meer patiënten die op de intensive care belanden.”
"We moeten erbij zeggen dat die ziekenhuiscijfers niet helemaal duidelijk zijn. Niet iedereen die in het ziekenhuis ligt met corona, is daar vanwege het virus. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is 10 procent van de bevolking nu besmet. Mensen die in het ziekenhuis terechtkomen na een ongeval, testen dus ook vaker positief. Die komen dan mee in de corona-ziekenhuiscijfers.”
Van Ranst: "De studies zijn zeker hoopvol. Omicron lijkt ons minder ziek te maken, de infectie blijft hoger in de luchtwegen en tast onze longen minder aan. En voorlopig zijn er nog geen studies die het tegendeel beweren. Dat is een goede zaak. Meestal zie je verschillende resultaten en dan ligt de waarheid ergens in het midden. Nu wijst alles in dezelfde richting. We hopen dat omicron wereldwijd dominant wordt. En dat de volgende variant voortkomt uit de omicronstam. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat we inderdaad met het virus kunnen leren leven.”