Binnen de psychiatrie komt langzaam maar zeker onderzoek op gang dat kijkt naar de rol van
voeding bij psychiatrische stoornissen. In een recente studie is onderzocht welke dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen een gunstig effect hebben op
depressies. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Psychiatric Association (APA). Dr. Drew Ramsey van de Columbia University in New York City gaf aan welke voedingsstoffen een gunstige invloed hebben op onze hersenen. Hij en zijn collega's stelden op basis van literatuuronderzoek een lijst samen van wat zij noemen 'brain essential nutrients' (BEN), d.w.z. essentiële voedingsstoffen voor de hersenen, die gebruikt kunnen worden bij de behandeling en preventie van depressies. De belangrijke voedingsstoffen zijn: lange-keten omega-3 vetzuren, magnesium, calcium, vezels en vitamine B1, B9, B12, D en E. Deze stoffen komen grotendeels voor in plantaardige voeding en zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Maar dat wil niet zeggen dat men alle dierlijke producten moet vermijden. Vitamine B12 wordt vooral aangetroffen in vlees en andere dierlijke producten en is ook 'van cruciaal belang voor de gezondheid van de hersenen', aldus de onderzoekers. Naast groene bladgroenten raden de onderzoekers aan om ook orgaanvlees, wild, noten, schelpdieren (zoals mosselen en oesters), weekdieren (zoals inktvis en slakken) en vis (vooral vette vis, zoals zalm en sardines) te eten. Hoewel wordt aanbevolen om 1 à 2 keer per week vis te eten, moet je wel vis kiezen met een laag kwikgehalte. Daarom kun je het eten van haai en zwaardvis beter beperken. Wat vlees betreft, kun je het beste vlees eten van koeien en schapen die Uit een Australische gerandomiseerde gecontroleerde studie bij 176 patiënten met herhaaldelijke ernstige depressies onderzocht wat het effect was het effect van een dieet dat rijk was aan deze voedingsstoffen. Het effect van het dieet werd vergeleken met dat van groepsbijeenkomsten die zorgden voor sociale steun. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet gepubliceerd, maar de invloed van het dieet is volgens de onderzoekers 'sterker dan verwacht'. Tot nu toe richtten de meeste studies zich op de invloed van voeding op depressies en dementie, maar nu wordt ook gestart met onderzoek naar de rol van voeding bij ADHD, angststoornissen en verslavingen.