Frans Kok, de bekende hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, neemt na bijna 25 jaar afscheid. In een interview met verzet de professor zich tegen voedingsgoeroes, hypes en dieetboekjes en legt nog één keer uit wat gezond eten is. Hieronder vijf citaten: ''De belangstelling voor voeding, en het inzicht dat voeding bijdraagt aan de gezondheid, is zo groot geworden. Je bent wat je eet: voeding bepaalt je identiteit. Dat zien we vooral bij hoogopgeleide, jonge vrouwen, zij zijn het meest vatbaar voor voedingshypes. Slimme marketeers richten zich op die groep, daar zit het geld en die vrouwen zijn ontvankelijk voor de boodschap. Zij zien mooie, jonge coaches als Rens Kroes en Ellen Hoog als rolmodel.'' ''Dat verklaart voor een deel het fanatisme. Ik merk het bij lezingen, waar ik mensen tegenkom die meningen verkondigen die nergens op gestoeld zijn. Vroeger ging ik in discussie, nu laat ik het gaan of roep ik, enigszins cynisch: stuurt u mij dat artikel dat u heeft overtuigd nog even toe?'' ''Het wemelt van de health coaches, voedingscoaches, voedselbloggers en er duiken ook opeens overal gewichtsconsulenten op. Heel lang is gezondheidsvoorlichting eenrichtingsverkeer geweest, maar dat werkt niet meer. Mensen stellen hun eigen doelen en daar past een coach bij. Alleen moeten de adviezen wel gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten en vaak vertelt zo'n coach maar wat. Veel van hen hebben geen enkele relevante opleiding. Al die boeken en die blogs voeden de onrust, het idee dat wetenschappers verouderde opvattingen hebben en nog steeds niet snappen dat brood ongezond is.'' ''Het gaat steeds meer om individuele voedingsmiddelen: tarwegras, melk, haver, ze worden opgehemeld of neergesabeld. Groenten bevatten bij elkaar 10 tot 20 duizend verschillende stoffen, maar dat is te onoverzichtelijk kennelijk. Slimme mensen hebben de boerenkool eruit gepikt en richten zich op een paar componenten, waarbij ze de wetenschap misbruiken door selectief te winkelen in onderzoeksresultaten. Boerenkool is gezond ja, maar je geneest er natuurlijk geen ziekten mee.'' ''Tegen deze onzin kun je als wetenschapper weinig ondernemen. Ik vertrouw erop dat dit soort informatie zichzelf corrigeert, ik hoop op de nuchterheid van de lezers. Dat ze denken: we zijn nog nooit zo oud geworden, en dat op een eetpatroon van aardappelen, brood en melk, dus het kan toch niet zo zijn dat die vertrouwde voeding opeens verdacht is?'' ''Over de effecten van voeding is nog veel onduidelijk. Toch zijn er na ruim vijftig jaar onderzoek wel basisprincipes overeind gebleven: eet genoeg groenten, fruit, vezels, plantaardige olie, zuivel, vis en noten en wees matig met rood vlees, verzadigd vet, zout, suiker en alcohol. Saai, ja vast, maar die adviezen werken wel.''
Bron(nen): De Volkskrant (Blendle)