Suiker is suiker, als in: de chemische samenstelling van de suiker in een appel verschilt niet wezenlijk van die in een koekje. Toch kun je echt beter een appel eten.
Diëtiste en voedingswetenschapper aan de UCLA, Dana Hunnes, legt uit: "Als we een biet eten of een appel, dan eten we ook alle andere voedingsstoffen die er in zitten, zoals water, vetten en proteïnes. Als we de suiker eruit halen dan is het ontdaan van alle gezonde eigenschappen die in het oorspronkelijke product wel zitten, behalve dan de zoetheid en de calorieën."
"Veel soorten suiker, zoals rijst- of agavesuiker, zijn technisch gezien natuurlijke suikers, maar als ze onttrokken worden aan het product, verkocht in hoge concentraties en toegevoegd aan ongezonde voedingsmiddelen, dan zijn ze hetzelfde als witte suiker," legt Hunnes uit. "Ze zijn immers uit hun natuurlijke context gehaald. Als we het hebben over natuurlijke suiker dan gaat het om suiker die van nature in fruit, groenten of melkproducten zit."
Wetenschapper aan de Amerikaanse Icahn School of Medicine van Mount Sinai, Avigdor Arad, legt uit dat er weinig verschil is tussen toegevoegde en natuurlijke suiker. "Maar de manier waarop het wordt gepresenteerd aan het lichaam, waar de suiker in zit en de hoeveelheid ervan is wel heel anders," zegt hij.
De natuurlijke suiker in fruit en groente is nooit zo geconcentreerd als die van toegevoegde suiker en er zitten altijd gezonde voedingsstoffen bij, zoals vezels, die ervoor zorgen dat de suiker niet zo snel wordt opgenomen. "Toegevoegde suiker stuurt ons systeem in de war, omdat we heel veel insuline moeten produceren om het af te breken en een chronisch verhoogd insulinegehalte kan veel schade aanrichten," aldus Arad.