In zeewater komen veel afvalstoffen terecht en die afvalstoffen komen vervolgens in dieren en planten terecht. Dus als je vis uit open zee eet, krijg je behalve een heleboel goede dingen, ook zware metalen binnen. Bij veel vis blijft de hoeveelheid beperkt, zodat het gezond is om die te eten. Maar bij sommige soorten vis loopt het gehalte op. En dan gaat het vooral om de restproducten van kwik. Veruit de meeste zeer giftige restproducten zitten in zwaardvis en haai. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit hebben besloten geen waarschuwing uit te laten gaan voor die twee vissen, omdat ze in Nederland amper worden gegeten. Dat klopt, maar toeristen kunnen vaak de verleiding niet weerstaan. Zeker omdat de zwaardvis er op de schilderachtige plaatselijke markt zo aantrekkelijk uit ziet. Voor zwangeren en kleine kinderen is het ronduit gevaarlijk om zwaardvis te eten, voor anderen is het niet verstandig. Sinds enige tijd is er een nieuwe reden om zwaardvis en haai te mijden: er zijn aanwijzingen dat zware metalen een rol spelen in het ontstaan van ALS
Bron(nen): CTV Randfontein Herald NVWA