Er zijn mensen die allergisch zijn voor
gluten. Maar dat zijn er héél weinig. Eén procent van de wereld bevolking (hooguit) lijdt aan celiac disease (coeliakie). Maar al die anderen dan, die zeggen 'gevoelig' te zijn voor gluten? En die bijna zichtbaar opknappen nu ze geen gluten meer
eten? Volgens professor Peter Gibson, professor in de gastroenterology en een van de topdeskundigen op het gebied van het effect van gluten op de ingewanden hebben die mensen inderdaad baat bij hun glutenvrij-dieet, maar niet om de reden die ze denken. "Ik zie het ook om me heen. Mensen die slecht eten, inclusief af en toe de McDonald's, die overschakelen op glutenvrij. Dan gaan ze veel gezonder eten, omdat veel ongezonde dingen niet glutenvrij zijn." Ze gaan groenten kopen en echt koken en veel beter eten. Ze gaan zich daardoor veel beter voelen, gezonder, energieker. Ze zien er na een tijdje ook echt beter uit. Allemaal - in zekere zin - dankzij de gluten. Een heel gezonde rage dus.