Als we ouder worden, lijkt het misschien verleidelijk om het op een lager pitje te zetten wat betreft lichaamsbeweging. Echter, het tegenovergestelde is waar. Juist ouderen hebben veel te winnen bij regelmatige lichaamsbeweging. In dit blog zullen we verkennen waarom beweging op latere leeftijd geen luxe, maar een noodzaak is. De Suddeutsche Zeitung zet de overtuigende redenen uiteen
Regelmatig sporten heeft een positieve invloed op de hartgezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie, evenals de maximale zuurstofopname. Deze effecten dragen bij aan een algemene verbetering van je conditie. Je voelt je fitter en energieker, wat op zich al een goede reden is om in beweging te blijven.
Bewegen stimuleert de spiermassa, wat weer bijdraagt aan een efficiëntere suikerstofwisseling. Dit mechanisme kan beschermen tegen diabetes type 2, een ziekte die vaker voorkomt op oudere leeftijd maar goed te beïnvloeden is door een actieve levensstijl.
Naarmate je ouder wordt, neemt de botdichtheid af, wat kan leiden tot osteoporose en een verhoogd risico op botbreuken. Regelmatige beweging, vooral gewichtdragende oefeningen zoals wandelen, joggen of dansen, stimuleert de botdichtheid en helpt dus het risico op osteoporose te verminderen.
Het verlies van spiermassa (sarkopenie) is een veelvoorkomend verschijnsel bij het ouder worden. Dit kan leiden tot verminderde mobiliteit en zelfstandigheid. Lichaamsbeweging, vooral krachttraining, vertraagt dit proces aanzienlijk. Sterke spieren betekenen meer dan alleen kracht; ze zijn cruciaal voor het behouden van je balans, mobiliteit en dagelijkse functies.
Er is groeiende evidentie dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op dementie kan verlagen. Door te sporten, verbetert niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook de mentale. Het stimuleert de doorbloeding van de hersenen en kan positieve effecten hebben op de cognitieve functies.
De vraag is niet óf je moet beginnen met sporten, maar hóe. Hier zijn enkele tips: