Al tijden wordt beweerd dat kippensoep zou helpen verkoudheden te bestrijden. Nu blijkt waarom dit echt geen fabeltje is. Een bestanddeel van kippensoep, het aminozuur carnosine, blijkt het immuunsysteem te helpen om te vechten tegen vroege stadia van griep. Dit vonden Amerikaanse onderzoekers. Eén nadeel; zodra de soep door het lichaam wordt uitgescheiden, stopt het effect. Dus willen we profiteren van de heilzame werking, moeten we de soep continue blijven drinken. De soep die in het onderzoek werd getest bevatte kip, zoete aardappelen, pastinaak, raap, wortel, selderij, peterselie, zout en peper. Maar volgens de onderzoekers hebben commerciële kant-en-klare supermarkt soepen een soortgelijk voordelig effect. Waarschijnlijk komt dit door de combinatie van voedingsstoffen. Verder werd gekeken naar het effect van koud water, warm water of kippensoep op de luchtwegen. Alle warme vloeistoffen hielpen de beweging van slijmvliezen in de neus te verhogen, wat een verstopte neus verlicht. Toch werkte kippensoep het best, omdat het ook de functie van de beschermende neushaartjes verbeterde. En die voorkomen weer dat besmettelijke stoffen het lichaam binnendringen.