De oudere lezers kunnen zich nog herinneren hoe een sterftegolf ontstond in een bejaardenhuis, toen een onverlaat spinazie opwarmde en zo de voedingsstof nitraat (gezond) veranderde in nitriet (dodelijk).
Maar er zijn meer dingen die je niet moet opwarmen. Selderij. Zit vaak in soep die eindeloos wordt opgewarmd. Potentieel gevaarlijk: net als in spinazie zit in selderij nitraat dat nitriet wordt bij herverwarming.
Bieten. Zelfde verhaal, zelfde risico's.
Aardappelen. Aardappelen zijn heel gezond, maar wel als ze vers zijn. Je moet ze
eten op dezelfde dag dat je ze kookt. Ze opwarmen een dag later is slecht voor je gezondheid.
Eieren. Opgewarmde eieren zijn echt heel ongezond. Eet ze meteen of eet ze koud.
Kip. De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten. Of als je dat per se wil, moet je het vlees langzaam en lang verwarmen.
Paddestoelen. Paddestoelen zijn niet zonder risisco. Er gaan meer mensen aan dood dan aan terreur. Je moet ze meteen eten, of koud de volgende dag. Opnieuw verwarmen kan slecht zijn voor je ingewanden en zelfs voor je hart.