Nog steeds wachten 100.000 tot 120.000 mensen op een operatie. Het lukt de Nederlandse ziekenhuizen niet om uitgestelde operaties in te lopen,
schrijft het AD.De ziekenhuizen zitten aan hun maximale capaciteit. Ze opereren weer net zoveel als voor de pandemie, maar door een hoog verzuim en personeelstekort lukt het niet om operaties in te halen.
Vooral voor heup- en knieoperaties, staar, liesbreuken en urologische ingrepen zijn de wachtlijsten lang. Bart van Bezooijen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Urologie zegt in het AD: "Ik denk dat de wachtlijsten een nieuw gegeven zijn en dat het verwachtingspatroon van mensen moet veranderen. Voor inhaalzorg is extra tijd, personeel en geld nodig.’’
Andere kliniekSoms kunnen patiënten ook behandeld worden in een ander ziekenhuis, maar willen ze dat zelf niet. Van de zevenduizend mensen op de wachtlijst van het Isala Ziekenhuis in Zwolle wilde een groot deel liever op de wachtlijst blijven dan elders geholpen te worden.
Toch denkt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat er nog wel rek in zit door een betere samenwerking tussen ziekenhuizen onderling en met privéklinieken. Karina Raaijmakers, directeur toezicht, zegt in de krant: "Pas als zorgverzekeraars aangeven dat de ziekenhuizen en klinieken in alle regio’s om de tafel zijn gegaan en écht niet meer kunnen doen, geloof ik dat we de maximale capaciteit benutten."