Geen overvolle ic's, geen uitgestelde operaties en zeker geen lockdown, in Denemarken is er zelfs sprake van ondersterfte. Wat kunnen we leren van de Deense corona-aanpak?
Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde in Kopenhagen en oud-lid van het Deense OMT
legt in de Telegraaf uit dat Denemarken vooral éérder ingrijpt en dan zijn er minder maatregelen nodig, zoals nu de regels weer worden aangescherpt. "Vooruitziende blik, want de carnavalstijd breekt aan. Vanaf de tweede week van november tot en met eind december komen alle jaarclubs samen, reizen ze af naar de voetbalclub van hun jeugd, naar familie of naar oud-studiegenoten om samen bier te drinken. Zes weken Sodom en Gomorra.”
En waarom de bevolking dan eensgezind reageert: "In Denemarken komen we bij een gezamenlijk probleem tot een gezamenlijke oplossing en een gezamenlijk besluit. En anders dan in Nederland is de uitvoering geen probleem.”
Gevolg: "De zorg in Denemarken is niet overbelast en er zijn geen uitgestelde operaties, ook al staken de vrouwelijke verpleegkundigen al maanden omdat ze minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s.”
Het is niet dat Denemarken geen anti-vaxxers heeft. "Ook wij hebben 20 procent wappies en antivaxxers die zich roeren, maar zij voegen zich. In Nederland bepaalt die 20 procent het voor de rest, ze worden door iedereen serieus genomen, en de zwijgende meerderheid laat zich niet horen.”